Mindsk dine bekymringer

Kender du det - du ligger i din seng og prøver at sove, men i stedet for en salig ro oplever du uendelige tankestrømme, der holder dig vågen. Nogle af tankerne er måske ligegyldige. Men vi mennesker kan ofte blive holdt vågne af bekymringer. En bekymringstanke starter som oftest med et “hvad nu hvis…”. “Hvad nu hvis min kollega blev sur, da jeg svarede hende på den måde på arbejdet i dag?!”, “Hvad nu hvis det regner i morgen, når børnene skal cykle i skole?!”, “Hvad nu hvis vi bliver smittet med Corona, lige inden vi skal på ferie?!”, “Hvad nu hvis jeg aldrig falder i søvn og er træt på arbejdet i morgen, så kan jeg ikke præstere, så bliver jeg fyret, så må vi gå fra hus og hjem”! Kun fantasien sætter grænser for de bekymringer, vi kan have.

Alle mennesker oplever disse bekymringer, der ofte har lidt eller intet at gøre med virkeligheden, og som vi ikke har en chance for at håndtere, når vi først ligger i vores senge og prøver at sove. 

Mange udvikler dog alligevel en strategi, der går ud på at håndtere bekymringerne ved at give dem opmærksomhed og tankekraft på alle tidspunkter af døgnet, hvilket som oftest blot forstærker bekymringerne og får dem til at yngle. Det vi giver opmærksomhed vokser. Dette sker, fordi bekymringerne kan synes vigtige.

Vores hjerner producerer konstant tanker - den gennemsnitlige menneskehjerne skaber mellem 50 og 70.000 tanker om dagen! Det kan lyde af meget, men det er, fordi vi lader langt størstedelen af de tanker,  vi har passere forbi uden at forsøge at forstå dem eller fastholde dem. De kommer og går helt af sig selv, dag efter dag. Bekymringstanker kan handle om fortid, fremtid eller alt det, du ikke kan kontrollere. Det der kunne tænkes at ske f.eks. med dig eller dine nærmeste. Bekymringstanker er desuden ligeså flygtige som alle andre tanker, men giver vi dem for meget opmærksomhed kan de dog komme til at fylde for meget og give anledning til stress, depression eller angst.

Den vigtigste pointe er, at det er ikke selve tankerne, men håndteringen af disse tanker, der giver angst, uro og depression. Vi har som mennesker nemmest ved at give det, der virker faretruende eller risikofyldt mest mulig opmærksomhed. Det har i et evolutionært perspektiv været smart. Men når det ikke drejer sig om reelle farer, kan en strategi med at give visse tanker - bekymringstanker - særstatus og behandle dem som særligt vigtige give stress og uro. Sådan kan man udvikle en vane med at give bekymringerne rigtig meget opmærksomhed, selvom faktum er, at det ikke bringer dig nærmere en løsning eller mindsker bekymringen, uagtet om du bruger alle dine vågne timer på den eller en halv time på at fokusere på dem dagligt. 

Løsningen på lange bekymrende tankerækker er derfor ikke at prøve på at tænke mindre, men at prøve at rette din opmærksomhed derhen, hvor den gavner dig - og det kræver træning hvis du gennem mange år har trænet en bekymringsstrategi.

Sådan kan du øve dig i at mindske dine bekymringer ved at håndtere dem anderledes

  1. Forsøg at give dine bekymringer mindre opmærksomhed, uanset hvad de handler om. Når du opdager at dit fokus igen er trukket ind i dine bekymringer, så forsøg at vende tilbage til det du var i gang med og giv det dit nærvær og opmærksomhed.

  2. Begræns den tid du bruger på dine bekymringer ved at sætte tid af til dem. Undersøg om nogle af dine bekymringer skal håndteres uden, at de kommer til at fylde for meget ved at sætte en halv time af dagligt til gennemgribende at beskæftige dig med dine bekymringer. Noter dem ned hvis nogle af bekymringstankerne skal handles på. Det er givetvis de færreste, men det giver dig muligheden for at henvise til “bekymringstiden”, når bekymringerne dukker op på alle andre tidspunkter.

  3. Lad være med at forsøge at lukke ned for dine bekymringer. Du har de tanker, du har. Det kan du ikke kontrollere. Prøv engang om du kan undlade at tænke på en grøn havelåge. Hvad tænker du på nu? En grøn havelåge! Så iagttag blot dine bekymringer, henvis til bekymringstiden og vend din opmærksomhed tilbage til det, du var i gang med, og som fortjener dit krudt.

  4. Iagttag dine bekymringer uden at gå i dialog med dem. Prøv at tænke på dine tanker som et langt godstog, der kører forbi dig på en togstation. Du kan ikke styre eller bremse toget, men du kan øve dig i at blive stående på perronen og blot iagttage toget uden at hoppe på det. Iagttager du bekymringerne og lader dem passere uden at gribe ud efter dem, forsvinder de af sig selv.

Hos Psykologhuset Indre By er vi specialiserede i at hjælpe med en hensigtsmæssig håndtering af tanker der ikke giver stress, angst og uro. 

Forrige
Forrige

Depression

Næste
Næste

Derfor er det svært at give slip når du er stresset