Har du et lavt selvværd - en “indre kritiker”?

Oplever du ofte at have en “indre kritiker” med på skulderen, der sørger for at påpege alle de ting, der er galt med dig i enhver sammenhæng? Uanset om det drejer sig om dine præstationer på arbejdet/studiet, der aldrig er gode nok, din krop der ikke ser ud, som den skal, en evig tvivl om hvorvidt din kæreste eller venner nu i virkeligheden synes om dig. Ja, så kan det tyde på, at du som så mange andre går rundt med en selvværdsproblematik.

Som psykologer ser vi selvværdsproblematikker tage mange former, men fælles for dem alle er et meget kritisk og negativt syn på en selv. Dette kan kaldes den ”indre kritiker”. Hvis du har en indre kritiker, som du har vænnet dig til at lytte til og hele tiden prøver at leve op til, føler du dig sandsynligvis fastlåst og ulykkelig fra tid til anden. Denne følelse kan også komme til udtryk som frustration i de relationer, du har i dit liv, og du kan opleve ofte at komme i konflikt med dem, du holder af, fordi du bliver usikker på, om de nu også vil dig. Det kan også komme til udtryk på den måde at du altid tilpasser dig andres behov, og har svært ved at mærke dine egne.

Hvis den indre kritiker fylder meget hos dig og givetvis har gjort det over en årrække, kan du have oplevelsen af, at det er umuligt at gøre noget godt nok. Det er nemlig i sagens natur ikke muligt at gøre en indre kritiker tilfreds, uanset hvor meget du gør dig umage. Uanset hvor meget ros, hvor mange komplimenter eller hvor meget anerkendelse du får, vil det prelle af på dig. Den indre kritiker er altid klar til at minde dig om, at du ikke har fortjent rosen, at komplimenterne kun bliver givet af en velmenende kæreste for at gøre dig glad, at dine præstationer stadig ikke er gode nok, etc. Alt det, der i dine omgivelser kan pege på, at du er et dejligt menneske, preller af, da den indre kritiker fungerer som en slags ”teflon” for ros.

Hvorfor får man lavt selvværd?

Selvværdet er den måde, vi har lært at tænke om os selv på. Det er især gennem vores opvækst, vi lærer, hvordan vi skal tænke om os selv, og hvad vi kan forvente fra andre mennesker. Hvis du har en selvværdsproblematik, har du sandsynligvis på et tidspunkt i din opvækst haft en oplevelse af at være forkert, ikke at være som du skal være, som følger med dig som en sandhed om dig selv ind i voksenlivet.

Selvværd er altså den måde, du har lært at have det med dig selv på gennem din opvækst.

Sådan behandler man lavt selvværd

Et lavt selvværd dannes altså i barndommen, og du tænker måske, at man jo ikke kan spole tiden tilbage og gøre det om. Det er rigtigt. Den gode nyhed er dog, at det aldrig er for sent at gøre noget ved dit dårlige selvværd alligevel. For det dårlige selvværd dannes måske i fortiden, men det er de strategier du bruger til at håndtere det med i voksenlivet, der er med til at vedligeholde og styrke det dårlige selvværd i nutiden. Og det er dér, du kan gøre noget. 

I selvværdsbehandlingen hos os, gør vi én gang for alle op med din indre kritiker, og vi lærer dig skridt for skridt, hvordan du kan opsøge og tage imod den anerkendelse, kærlighed og ros, der ligger og venter på dig, så du kan mærke den og tro på den. Du lærer at behandle dig selv med omsorg og respekt. Du lærer at synes godt om dig selv. 

3 øvelser til at synes bedre om dig selv og sende den indre kritiker på porten

  • Fang den indre kritiker. Først og fremmest er det er vigtigt at spotte hvor i din dagligdag den indre kritiker sniger sig ind på dig med budskabet om, at du skulle være forkert. Den indre kritiker har ofte fulgt med så længe, at man holder op med at lægge mærke til den, men alligvel retter ind efter den. Øv dig derfor i at spotte dine selvkritiske tanker ved at skrive dem ned. På den måde får du en chance for at tage aktivt stilling til, om du skal lytte til dens budskab eller ej, og om den overhovedet har noget hold i virkeligheden.

  • Kig den indre kritiker i øjnene. Spørg nu dig selv – ville jeg tale sådan til en, jeg holdt af? Min veninde? Min kæreste? Mit barn? Svaret er sandsynligvis nej. Find nu alle de kærlige, omsorgsfulde ord frem, du ville sige til en du holdt af, der stod i en svær situation.

  • Find modbeviser. Tag en gang for alle stilling til, at du har fortjent kærlighed, omsorg og respekt – fra dine medmennesker, men også fra dig selv, og øv dig i at lave en “bevisførelse” for, at netop du er værd at elske og er værdsat. Dette kan du gøre ved at lægge mærke til alle de ting, der modbeviser den indre kritikers budskab. Skriv 5 ting ned hver dag du har gjort godt eller blot egenskaber ved dig, der er værdifulde.

Nu har du taget de første skridt til et friere liv, hvor du ikke skal være tynget af den indre kritiker, og hvor du kan udfolde dig på den måde, du ønsker. Tøv ikke med at række ud og få hjælp – en selvværdsproblematik kan være en sejlivet modstander, men der er hjælp at hente. Handlingsmønsteret, hvor du handler ud fra den indre kritikers budskab, kan du frigøre dig fra.  

Læs mere om behandlingen af selvværdsproblematikker her.

psykolog københavn - angst - stress - lavt selvværd - lavt selvværd - symptomer - behandling

Vil du slippe af med din indre kritiker?

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil høre mere om, hvordan vi hjælper folk i din situation.

Ring eller send en SMS på + 45 93 89 34 08 eller send en mail til kontakt@psykologhusetindreby.dk.

Forrige
Forrige

Derfor er det svært at give slip når du er stresset

Næste
Næste

Om Corona og kontakt